پول و استاندارد
تاکنون چند بار جلساتی را با اندیشه ایجاد تغییر در راهبرد شرکت ترک نموده اید؟ زمانی که صحبت از پول و زمان است این کار بسیار مشکل خواهد شد. اغلب تلاش می کنیم تا با توجه به نقش سایر عوامل، یک راهبرد و ارزیابی لازم برای تعیین جایگاه و نقش استانداردها پیدا کنیم – لیکن به نتیجه ای نمی رسیم و نا امید می شویم.
بعضی افراد استانداردها را به مثابه گذرنامه ای جهت صادرات کالا به بازارها تشبیه می کنند، گروهی هم آن را مانعی برای پرش می دانند اما هنوز افرادی هستند که استانداردها را دانش گرانقیمت کارشناسان به شمار می آورند. اما در هر طرفی که قرار گرفته باشید تصدیق خواهید نمود که استانداردها به ندرت با ارقام شرح داده شده اند. برای مثال درصد افزایش فروش یا نرخ رشد تولید ناخالص داخلی پس از اجرای استانداردها. همه می دانند اعداد حاکی از حجم هستند و اگر پول مطرح باشد بیشتر خواهند شد.
آیا می توان مزایای حاصل از استانداردها را تعیین کرد؟ در یک کلام، آری. استانداردها اثر مستقیمی بر حاصل جمع دارند و می توان آن را محاسبه نمود. هزینه استانداردسازی را همیشه می توان به آسانی تعیین نمائید اما محاسبه مزایای آن تا چندی پیش بسیار سخت تر بود.
امروزه شرکتها به راحتی می توانند مزایای اقتصادی استانداردها را ارزیابی و اعلام نمایند و حتی قسمتهایی که سود بیشتری دارند را با دقت مشخص نمایند. این موفقیت حاصل یک پروژه تحقیقاتی طولانی مدت میان ایزو و برخی از اعضایش بود. در حدود ۳۰ شرکت و یک بخش صنعتی عظیم به طور کامل روش استفاده از استانداردها را مورد بررسی دقیق قرار دادند و صرفه جویی های انجام شده را محاسبه کردند.
البته تصویری که در اختیار ما قرار دارد با توجه به بزرگی شرکتها، بخشهای فعالیت و کاربرد استانداردها بسیار گسترده و در بر گیرنده تجربیات مختلف است. شرکتهایی که مورد بررسی قرار گرفتند از طیفهای مختلفی بودند، شرکتهای کوچک با ۲۵ کارمند و درآمد فروش سالانه تقریبی ۵/۴ میلیون دلار تا شرکتهای عظیم با چند هزار کارمند و درآمد سالانه بالغ بر ۵/۱ میلیارد دلار که در حوزه های گوناگون مانند غذایی، ساختمانی و ارتباطات فعالیت می کردند. نکته قابل توجه درباره این شرکتهای میانگین سود ۱۵/۰ تا ۵ درصدی از درآمد فروش سالانه بود.
نتیجه قابل توجه دیگر در این تحقیق تاثیر بخش صنعت بود. مورد این تحقیق، صنعت ساختمان و ساخت و ساز سنگاپور است. چند سال پیش این صنعت چند میلیارد دلاری نخستین استاندارد ملی خود در حوزه فناوری اطلاعات (SS CP 83) در زمینه طراحی فنیCAD را معرفی نمود. این استاندارد توانست بهره وری و کار آیی فرآیند را در این صنعت ارتقا بخشد و امکان ارسال الکترونیکی نقشه ها برای تائید مقامات و آژانسهای تنظیم مقررات با موفقیت انجام شد. سود هنگفت حاصله، نتایج را به شدت تحت تاثیر قرار داد: صرفه جویی اقتصادی در حدود ۲۵۰ میلیون دلار در صنعت ساختمان و ساخت و ساز سنگاپور (طی سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۲)! نقش استانداردها در بازگشت سرمایه در این صنعت چیست؟
به طور خلاصه، سودها از موارد ذیل حاصل شده اند:
· هزینه ها و تلاشهای انجام شده در تهیه نقشه های پروژه، جلسات بررسی، گفتگو و ارسال الکترونیکی آنها
· زمان اختصاص داده شده به تشریح نقشه ها
· صرفه جویی های مالی استفاده از ابزارهای الکترونیکی به جای کاغذ
· صرفه جویی های حاصل از کاهش تردد
· انتقال دانش فنی کارشناسان به سایر شرکتها
این تجربه سنگاپوری ها نشان دهنده مزایای حاصل از استفاده از استانداردهای یکسان در یک صنعت خاص از مرحله طراحی تا تولید، توزیع و بازاریابی کلیه جوانب محصولات و خدمات متاثر از استانداردسازی است. اجرای این استاندارد به همراه ایجاد قابلیت ارسال الکترونیکی نقشه ها سبب تسهیل برقراری ارتباط و هماهنگی ذینفعان در فرایند طراحی و کسب سود اقتصادی قابل توجه شد. برای این شرکتها، استانداردسازی به کارگیری نا آگاهانه سرمایه ها نبود، بلکه عامل کلیدی افزایش بهره وری و کارآیی در زنجیره ساخت و ساز بود.
در دهه گذشته، علاقه فراوانی برای تعیین کمیت و کیفیت مزایای اقتصادی و اجتماعی استانداردها بوجود آمد. اما میزان اثرات آن در سطح ملی چقدر بود؟ تحقیقاتی که اخیراً در آلمان و بریتانیا انجام شد نشان دهنده ارتباط مستقیم میان استفاده از استانداردها با رشد اقتصادی، بهره وری نیروی کار، و توان صادراتی است. موسسه استاندارد آلمان اعلام کرده مزایای استفاده از استانداردها ۱ درصد از سود محصولات ناخالص داخلی را تشکیل می دهد. تحقیقات مشابه انجام شده در آمریکا، استرالیا و کانادا نیز موید این نتایج هستند.
منبع: وبسایت ایزو
مترجم: سعید حسنی