پلی برای گذر از محدودیت های معلولیت
روز جهانی معلولان
بسیاری از استانداردهای ایزو در پشتیبانی از اهداف روز جهانی حمایت از معلولان هستند، این مراسم هر ساله در تاریخ ۳ دسامبر توسط سازمان ملل برگزار می شود. هدف این روز، افزایش آگاهی و شناخت مسائل معلولان، نگرشها و بسیج حمایتها جهت اتخاذ اقدام عملی در کلیه سطوح برای افراد معلول و ناتوان جسمی است.
معاهده حقوق افراد معلول و ناتوان جسمی
امسال پنجمین سالگرد امضای معاهده حقوق افراد معلول و ناتوان جسمی (CRPD) است. این معاهده اذعان می دارد وجود موانع، مؤلفه اصلی از کار افتادگی و معلولیت است. استانداردهای ایزو راهکارهای لازم را به تولید کنندگان و ارایه کنندگان خدمات در طراحی محصولات با قابلیت استفاده همگانی ارایه نموده و کمک می کنند تا این موانع را در هم شکنیم.
-۵۳ درصد از مردان معلول و ۲۰ درصد از زنان معلول شاغل هستند. در مقابل ۶۵ درصد از مردان سالم و ۳۰ از زنان سالم شاغل هستند.
-یک میلیارد نفر (در حدود ۱۵ درصد از جمعیت جهان) گرفتار اشکال مختلف ناتوانی جسمی هستند.
-هفتاد میلیون نفر در جهان نیازمند صندلی چرخدار هستند، اما ۵ تا ۱۵ درصد به این وسیله دسترسی دارند.
-پنجاه درصد از معلولان و ناتوانان جسمی جهان قادر به تامین هزینه های درمانی نیستند.
-کودکان معلول و ناتوان جسمی چهار برابر بیشتر از کودکان سالم در معرض خشونت قرار دارند.
دلایل اهمیت استانداردهای ایزو
هدف مجموعه گسترده استانداردهای "قابلیت دسترسی" ایزو، بهبود ایمنی و کیفیت زندگی برای همگان است. این مجموعه شامل استانداردهای مربوط به محیط فیزیکی، اطلاعات، فناوری ارتباطات و استانداردهای برخی محصولات مانند صندلی چرخدار یا دیگر وسایل تسهیل کننده حرکت است.
راهنمای ISO/ IEC 71:2001، دستورالعمل لازم را به تدوین کنندگان استانداردهای رفع کننده نیازهای کهنسالان و معلولان ارایه مینماید و تحقق نیازهای مختلف آنان را تضمین می کند. نسخه جدید این استاندارد تا پایان سال ۲۰۱۴ منتشر خواهد شد.
چرا استانداردها باید "قابلیت دسترسی" را بررسی نمایند
-توسعه جهانی در جمعیت شناسی: تعداد و درصد افراد جهان در گروه های سنی بالا در حال افزایش است و این روند در دهه های آتی نیز ادامه خواهد داشت.
-ناتوانی در پویایی: معلولیت (از کار افتادگی) در بخشهای گسترده جامعه برای یک یا چند دوره زمانی اتفاق می افتد، حتی برای کسانی که هیچگاه سابقه از کار افتادگی نداشته اند.
-بهبود طراحی محصولات: تقاضا برای قابلیت بهره گیری از محصولات افزایش یافته که منجر به تسهیل برقراری رابطه کاربر با محصول، سیستم یا محیط زیست شده است.
-مقررات و سیاستهای کلی: خط مشی بخش تدارکات نهادهای مردمی بر قابلیت دسترسی محصولات و خدمات تاکید دارد و الزامات دسترسی را شرط موفقیت در مناقصه های عمومی می داند.
-ملاحظات هزینه ای: هزینه های گنجاندن جنبه های گوناگون سطح دسترسی در طراحی محصولات، سیستمها و محیط زیست از ابتدای کار بسیار کمتر از انجام تغییرات بعدی جهت دستیابی به الزامات مربوطه است. برای مثال، اجرای کامل استانداردهای "قابلیت دسترسی" از زمان شروع ساخت ساختمانهای عمومی تنها ۱ درصد به هزینه ها می افزاید که در مقایسه با انجام تغییرات در ساختمانهای ساخته شده بسیار ناچیز است.
منبع: مجله ISOfcous- شماره ۱۰۱
مترجم: سعید حسنی
ویراستار: کیواندخت پیرمحمدی(isiri.org)
پاسخ دهید
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید