ساختن بر زمینی استوار
با اقتصادی جهانی در حال گسترش و رشد فزاینده جمعیت، ضرورت وجود یک ساختار پایدار به یکی از چالش های جهانی حال حاضر تبدیل شده است. این موضوع، عنوان دو کنفرانس اخیر ایزو بوده که در لندن و سنگاپور برگزار شد.
برای رونق اقتصاد و زندگی نیاز به جاده ها، راه آهن، آب پاکیزه تر، انرژی پایدار، مدارس و بیمارستان های بزرگتر و به مفهوم سادهتر به زیر ساخت های بهتر داریم. زیر ساخت ها به عنوان یکی از ستونهای اصلاحات اقتصادی در نظر گرفته شده و سالانه گردش مالی ۴ میلیارد دلاری را سبب میشوند. گواه این مدعا آنست که سرمایه گذاری در این زمینه حیاتی علی رغم تنگاهای اقتصادی، مقرون به صرفه بوده و بازگشت سرمایه را به همراه داشته است.
قانون مند نمودن بخش های آشفته و بی سر و سامان از نقاط قوت شناسه های خاص صنعتی و قانون گذاری است. اما به فراوانی استانداردها، کشورهایی هستند که این تنوع خود منشأ سرگردانی بوده و بهترین زمان برای ایجاد انسجام و وحدت در این محدوده آشفته اکنون است. این دلیل ایزو در اکتبر ۲۰۱۴ در کنفرانس را با این مضمون همکاری موسسه استاندارد انگلستان و استاندارد سنگاپور در لندن و سنگاپور برگزار شود.
آقای Lail، رییس دو کمیته فنی ایزو مرتبط با "پایداری" با عناوین "توسعه پایدار در جوامع" TC 268 و "پایداری در ساختمان ها و ساخت و ساز" TC SC59/ SC 17 است. او در مصاحبه با نشریه ISO FOCUS به نکات جالب توجهی اشاره نموده که شرح آن در پی می آید:
با جمعیت شهری که بیش از نیمی از جمعیت دنیا را شامل می شود، چه چالش هایی در بخش خدمات زیربنایی وجود داشته و چگونه در دو کنفرانس اخیراً به این موضوعات پرداخته شده؟
دو کنفرانس مذکور دستاوردهای برجسته ای برای کلا ن شهرهایی که در زمینه زیر ساخت ها، واجد پروژه های توسعه ای اند، در بر داشت. هر چند به اعتقاد من بُعد شهری به اندازه کافی در نظر گرفته نشد. رویکرد به گونه ای عامرانه بر کلانشهرهایی متمرکز بود که بیشتر برای تراکم شهری طراحی شده اند، تا آن دسته از شهرها که مشکل حاشیه نشینی دارند.
آیا این بازتاب، واقعی است؟ می توان آن را انتخاب دنیا در نظر گرفت؟ کافیست فقط به شهرهای امریکا شمالی نگاهی بیاندازیم تا دریابیم که محدوده های مسکونی تا کیلومترها اطراف مرکزی شهر به شکلی کاملاً متفاوت از الگوهای مطرح شده در کنفرانس، گسترش یافته اند. ایا این پاسخ صحیحی به انتظارات شهروندان است؟ آیا این رویکرد مناسبی برای توسعه پایدار است؟
در کنار مقررات، باید به طریقی انتظارات کاربران بدون نادیده گرفتن تفاوت های فرهنگی و شیوه های متفاوت زندگی آن در نظر گرفته شود، به اعتقاد من زیر ساخت های هوشمند را در صورتی که به طور گسترده در شهرهای پر جمیعیت به کار گرفته میشود می توان به عنوان یک هزینه پایدار محاسبه کرد.
بخش خدمات زیر ساختی و حمل و نقل (I & TS) یک صنعت متنوع جهانی است که در حال حاضر با شرایط، فشارها و فرصت های در بازارهای مختلف روبروست، این را چگونه ارزیابی می کنید؟
برای شرکت های صنعتی، بخش های زیر ساختی و حمل و نقل یک فرصت تجاری پدید آورده و نیروهای بالقوه ای را برای نوآوری در کوتاه، متوسط و بلند مدت در سطوح داخلی و بین المللی ایجاد می نماید.
به احتمال قوی، مفاهیم زیر ساخت و شهرهای هوشمند باید در زمینه اجتماعی و اقتصادی خاص هر کشور یا منطقه پذیرفته شود. نیازهای یک شهر و روش هایی که نیازها و انتظارات شهروندان را محقق می سازیم، بر حسب میزان توسعه یافتگی، قوانین دولتی، سنت ها، عقاید فلسفی و مذهبی و زمینه های فرهنگی تفاوت های فاحشی با یکدیگر دارند.
بنابراین استانداردهایی که در آینده منتشر می شوند باید به گونه ای تدوین گردند که با وجود این شاخص های متفاوت و متنوع پذیرش آنان برای همه امکان پذیر باشد.
چالش های پیش روی زیر ساخت و خصوصا شرکت های عمرانی و عملیاتی در آینده چیست؟ و چگونه استانداردهای بین المللی می توانند کمک کننده باشند؟
برای شروع، این تغییر می تواند و باید انگیزه های جدیدی در بخش های ساخت و ساز و توسعه شهری ایجاد نماید. در صورتی که شرکت ها از ظرفیت بالقوه این تغییر آگاهی یابند، ارزش افزوده حاصل از این فعالیتها منافع چشمگیری به همراه خواهند داشت.
این بازارها ماهیت بین المللی دارد و زمینه ساز رقابت کشورهای بزرگتر با همکاراشان در سایر کشورها می شود. نقش استانداردهای بین المللی در هنگام وضع قوانین، پاسخگویی به نیازها و ساخت چنین زیر ساخت هایی، تبادل تجربیات و یافتن آیین نامه ها به کمک می آیند. آنان باید درها را به این بازارها بگشایند، بازارهایی که به طراحی و ساخت و ساز محدود نبوده و نگه داری، اجرا و اتمام عمر این شبکه ها را نیز شامل می شود.
به علاوه "مدل اطلاعات ساختمان" یا BIM فرصت های جدیدی را برای طراحان و پیمانکاران پدید می آورد زیرا BIM به عنوان یک رویکرد منطقی امکان ادغام فاکتورهای مختلف تضمین کننده موفقیت را فراهم ساخته و به این ترتیب انتخاب ها و تصمیم گیری ها را تسهیل می نماید.
به عنوان رییس دو کمیته فنی TC59/SC17 "پایداری در ساختمان ها و ساخت و سازها" و ISO/ TC 268 "توسعه پایدار در جوامع"، الویت های شما چیست؟
شکی ندارم که این دو کمیته در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگرند. بدون پایداری در ساختمان ها و فعالیت های عمرانی امکان دستیابی به توسعه پایدار در جوامع نیست پس محتوای استانداردهای این دو کمیته چگونه متفاوت از یکدیگر است؟
تا کنون، این دو کمیته با بهره گیری از رویکردی مشابه، استانداردهای بین المللی که به راحتی در کلیه کشورها قابل استقرار است را تدوین نموده اند. نتیجه روشن این رویکرد جلب مشارکت تعداد قابل توجهی از کشورهای بزرگ و کوچک با زمینه های اجتماعی – اقتصادی، سیاسی و فرهنگی متنوع در فعالیت های دو کمیته مذکور، است.
حالا یک سوال خصوصی، شما سالها در بخش ساختمان فعالیت داشته اید، به چه چیزی بیشتر علاقه دارید و اگر امکان بازنگری کاریتان فراهم باشد، آیا کاری را متفاوت از قبل انجام خواهید داد یا خیر؟
در واقع مدت زمان بسیار طولانی را در این بخش سپری کرده ام و اکنون با بازنشستگی از کسب و کارم، سعی در مشارکت در ساختاری که آن را بسیار جذاب می دانم، یعنی استانداردهای بین المللی، دارم. در این حرفه هر فرآیند ساخت و سازی، از یک ساختمان گرفته تا هر عملیات عمرانی دیگر، به اعتقاد من، منحصر به فرد است. هر روز بسته به مکان ها، روش ها و دوره ها ،نقشه اولیه ای را تهیه می کنیم، در حالی که این سازه ها برای بسیاری شبیه به یکدیگر به نظر می رسند، برای ما پیمانکاران کاملاً متفاوت از یکدیگر هستند.
حال، من که پروژه های ساختمانی بسیاری را در فرانسه و خارج از آن، انجام داده ام از استانداردها سپاسگزارم زیر برای ما امکان صحبت کردن به زبانی واحد را فراهم آورده و سیستمی از مدارک و روش های پایدار محاسباتی ارایه داده اند.
اگر امکان آغازی مجدد را داشتم، باز به همین حرفه می پرداختم اما با ابزار مدرن و مسلماً این شروع دوباره، جالب تر و جذاب تر خواهد بود.
منبع: سایت ایزو
مترجم: کیواندخت پیرمحمدی