ساختمان های سبز /کاهش هزینه ها با ساختمان های هوشمند
مفهوم ساختمان هوشمند در طی ۴ دهه گذشته تکامل یافته و اینک به یکپارچه سازی چندین سامانه بهبود دهنده سبک زندگی ساکنان ساختمان و بهبود بهره وری به ویژه در مصرف انرژی و سایر خدمات شهری اشاره دارد. تنظیم خودکار عملکردهای ساختمان، حفظ و نگهداری تاسیسات از این مفهوم جدایی ناپذیر اند.
ساختمانهای هوشمند اغلب و نه الزاماً هم ردیف شهرهای هوشمند قرار می گیرند. این اصطلاح در اصل برای نشان دادن نقش فناوری و نوآوری در توسعه شهری استفاده شد اما اینک بیش از پیش با دستیابی به توسعه پایدار همراه شده است.
هدف از ساخت ساختمانهای هوشمند صرفه جویی اقتصادی و حفظ محیط زیست است. ساختمانهای تجاری بیش از ۴۰ درصد از انرژی جهان را مصرف می کنند و عامل انتشار ۲۰ درصد از گاز کربن هستند. سامانه مدیریت انرژی ساختمان (BEMS) در کاهش میزان مصرف انرژی و هزینه ها کمک می کند. ساختمانهای هوشمند نقش محوری در اثر بخشی شبکه های هوشمند از طریق هماهنگ سازی تولید انرژی با مصرف انرژی ایفا می کنند.
اگرچه کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی از پیشتازان احداث ساختمانهای هوشمند در دهه های ۸۰ و ۹۰ میلادی به شمار می آیند اما امروزه با افزایش نرخ شهر نشینی ساختمانهای هوشمند فراوانی از مرحله آغازین ساخت در خاورمیانه و سایر مناطق آسیا ساخته شده اند.
علی رغم ارزانی منابع انرژی در خاورمیانه، کشورهای منطقه برنامه های فراوانی برای ساخت ساختمانهای هوشمند دارند. کشورهای قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی با اختصاص مبلغ ۶۳ میلیارد دلار در نظر دارند پروژه های شهر هوشمند را ظرف سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ انجام دهند. هدف مسئولان پروژه ۲۲ میلیارد دلاری شهر مصدر در ۱۷ کیلومتری ابوظبی، ساختن اولین شهر دنیا با تاکید بر بهره وری انرژی است که در آن هیچ گاز کربن و زباله ای منتشر و تولید نخواهد شد.
برخی از استانداردهای بین المللی تدوین شده توسط کمیسیون بین المللی برق و الکترونیک (IEC) طیف گسترده ای از سامانه ها، تجهیزات و برنامه های کاربردی مورد استفاده در احداث، حفاظت و نگهداری از ساختمانهای هوشمند مانند نورپردازی، تنظیم خودکار، کنترل دستیابی، سامانه های انرژی، لوازم خانگی، آسانسور و پله برقی را شامل می شود.
کمیسیون بین المللی برق و الکترونیک (IEC) نقشه راه استانداردسازی شبکه های هوشمند را در سال ۲۰۱۰ تدوین نمود و برای این منظور استانداردهایی همچون IEC 61850 کنترل پست، IEC 61970 انرژی، IEC 61968 مدیریت توزیع، IEC 62056 قرائت کنتور را تدوین نموده است.
فناوریهای مورد استفاده در ساختمانهای هوشمند همچون سنسورهای بی سیم، هر روز کاربری های متقابل بیشتری پیدا می کنند. فناوریهای متعددی در کنترلهای ساختمان با یکدیگر همگرا شده اند مثلاً منابع نور می توانند کاربرد دوگانه داشته باشند یعنی هم به عنوان حسگر نور و هم کابل انتقال اطلاعات در شبکه توزیع برای تنظیم دما، تهویه، امنیت ساختمان و نور پردازی دفتر عمل نمایند.
منبع: سایت IEC
مترجم: سعید حسنی
ویراستار: کیواندخت پیرمحمدی(isiri.org)
پاسخ دهید
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید