ایزو در خدمت اهداف روز جهانی معلولان
از سال ۱۹۹۲ سازمان ملل روز سوم دسامبر، ۱۲ آذر، را به عنوان "روز بین المللی معلولان" نامگذاری کرده و همه ساله شعاری را که بازتاب نیازها و ضرورت های معلولان است بر می گزیند. "با رفع موانع و گشودن درها، جامعه ای فراگیر برای همه بسازیم" شعار روز جهانی ۲۰۱۳ است.
طبق گزارش سازمان ملل ۱۵ درصد از جمعیت دنیا با انواع مختلف معلولیت دست به گریبانند که رقمی چشمگیر را شامل می شود. افراد معلول به عنوان بزرگترین اقلیت بشری برای مشارکت همه جانبه در جامعه اغلب با مشکلاتی روبرو هستند که معمولا از شکل فیزیکی محیط تا گستره فناوری های ارتباطی را در بر می گیرد.
سازمان بین المللی ایزو نیز با درک رسالت خود به عنوان یک نهاد پیشرو در استاندارد سازی همراستا با دیگر سازمان ها اقدامات چشمگیری را برای تحقق اهداف این روز در دستور کار خود دارد. نگاهی به کمیته های فنی ایزو و استانداردهای تدوین شده گواه این مدعاست.
علاوه بر کمیته های فنی نظیر TC22 (خودرو)، TC172 (اپتیک) و دیگر کمیته ها که با تدوین استاندارد یا استانداردهایی سهم خود را در مشارکت در این امر پرداخته اند، کمیته ها یا گروه های کاری در ایزو تشکیل شده که مستقیماً به مسایل معلولان می پردازد.
کمیته فنی ۱۷۳ با عنوان "وسایل توانبخشی برای معلولان (Assistive products for persons with disability) تاکنون ۷۲ استاندارد بین المللی در زمینه هایی نظیر صندلی چرخدار، عصا، سیستم های فنی و ارتباطی، و کیسه های ادرار منتشر کرده و تدوین ۲۱ استاندارد دیگر را نیز پیگیری می نماید.
افزون بر این در TC 122 (بسته بندی) گروه کاری ۹ "طراحی مناسب برای بسته بندی" مسئول طراحی بسته بندی کالاهای مختلف با هدف تسهیل استفاده افراد سالخورده و معلول از آن هاست.
با توجه به آگاهی روزافزون جامعه از نیازهای معلولان، تدوین استانداردهای کاربردی در طراحی فضاها، تولید کالا و ارایه خدمات به این افراد به بخشی از اولویت های سازمان ایزو و به تبع آن سازمان های ملی استاندارد در کشورهای دنیا تبدیل شده است. "به امید ساختن دنیایی با فرصت های برابر، برای همه".
نویسنده: کیواندخت پیرمحمدی(isiri.org)
پاسخ دهید
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید