بازدید کننده محترم، برای نمایش
بهترمتون
و رنگها در  وب سایت از
مرورگرفایرفاکس استفاده
نمائید.
درصورت نیازمی توانیداین
مرورگر
را از آدرس زیر دانلود نمائید.


  • بازدید امروز: 2122
  • بازدید دیروز: 4194
  • بازدید هفته: 23356
  • بازدید ماه: 167812
  • بازدید سال: 897442
  • کل بازدیدها: 2438839

استاندارد ISO 22000 در صنایع خرد و کوچک

بخش اول  استاندارد ISO 22000 در صنايع خرد و كوچك

 پیشرفت های مرتبط با تجزیه و تحلیل مخاطرات حاصل از عملکرد برجسته استاندارد ISO 22000 در زمینه مدیریت ایمنی مواد غذایی در مقایسه با سایر استانداردهای بین المللی در چندین نشریه بین المللی به صورت برجسته عنوان گردیده است.شناسایی نقاط بحرانی، کنترل و برنامه های عملی ضروری از مباحث اصلی در این استاندارد است. جنبه های مدیریتی علی رغم اهمیت ویژه ای که این استاندارد به آن داده هنوز غیر قابل تخمین هستند. اهمیت این استاندارد در شرکت های بزرگ که خود متشکل از ساختار پیچیده سازمانی می باشند بحرانی تر است. داشتن بخش ها و واحدهای متعددی در سازمان ها موجب تضعیف فعالیت هایی می شود که بر ایمنی مواد غذایی تاثیر گذارند.به منظور دستیابی به هدف نهایی که عرضه محصولات سالم می باشند، مدیریت فعالیت ها در سطوح عرضی و طولی حیاتی است.

ابعاد مدیریتی

دقیقا به دلیل فوق ضروری است بعد مدیریتی در هنگام اجرای استاندارد ISO 22000: 2005، با عنوان سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی، الزامات مورد نیاز سازمان ها در زنجیره عرضه، نه تنها در مدیریت کیفیت بلکه در تمامی بخش های شرکت به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.در واقع، خرده فروشی در ابعاد وسیع مثال مناسبی از پیچیدگی کنترل ایمنی مواد غذایی و دشواری در اجرای استاندارد ISO 22000 است.ایمنی مواد غذایی در صنایع خرد و کوچک، قسمت ها، واحدها و بخش های متعددی را درگیر می سازد که با بخش کیفیت هماهنگ هستند. در سطح افقی، این بخش ها شامل بخش های خرید و فروش مواد غذایی، خدمات فنی، فروش و مالی و در سطح عمودی به طور معمول شامل واحدهای فروش می باشد که بر دفاتر منطقه ای نظارت می نمایند و خود از فروشگاه های متعدد تشکیل می گردند.

یک نقش برای هر عملکرد مدیریتی

در طراحی و اجرای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی، شناخت نقش هر یک از شرکت ها و ارتباطشان با ایمنی مواد غذایی ضروری است. بنابراین مسئولیت واحدهای فروش علاوه بر سایر مسئولیت ها، توجه به ارتباط تجاری فی ما بین عرضه کننده و معرفی منابع تولیدی جدید می باشد.این امر حاکی از همکاری با بخش کیفیت است که خود مسئول اجرای فرآیند انتخاب، ارزیابی و نظارت بر عرضه کنندگان را به منظور کنترل ایمنی مواد غذایی ارایه شده توسط آنان و محصولات عرضه شده در فروشگاه ها برعهده دارد.متاسفانه همیشه این اتفاق نمی افتد و عدم کنترل مناسب عرضه کنندگان موجب ورود محصولاتی به فروشگاه های عرضه کننده می شود که برای بخش کیفیت ناشناخته هستند.از سوی دیگر مسئول خریداری تجهیزات برودتی، تصمیم گیری در خصوص محل استقرار این تجهیزات در فروشگاه ها و اطمینان از کارکرد صحیح آنان را برعهده دارد.بدین ترتیب به منظور رعایت نکات بهداشتی در انتخاب تجهیزات برودتی و سایر خدمات قابل ارایه در فروشگاه ها، به ویژه در مورد مواد غذایی فسادپذیر، الزامی است مدیر فنی همگام با مدیر کیفیت فعالیت نماید.برای مثال نگه داری گوشت در دمای صفر تا ۴ درجه سانتی گراد مناسب نیست، با این وجود هنوز در برخی فروشگاه ها تجهیزات برودتی نامتناسب با کاربردشان وجود دارند.

تعهد مدیریتی

اجرای موفق سیستم مدیریت سلامت مواد غذایی در گرو تعهد مدیر ارشد است. در اینجا، مسئولیت مدیریت کیفیت در تشریح درست مزایای سیستم و ارزش افزوده آن برای مدیر ارشد، بسیار حایز اهمیت است.برای دستیابی به موفقیت، همگامی پروژه با راهبرد شرکت امری اجتناب ناپذیر می باشد زیرا هنگامی که پروژه اجرایی، راهبرد کلی شرکت را مد نظر قرار دهد، اطمینان و حمایت مدیر را جلب خواهد نمود.در سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی رویکردی که بر مبنای نیازهای موجود و آتی مصرف کنندگان طراحی شود و شرکت را در جایگاه رقابتی قرار دهد، در مسیر پیشرفت دایمی قرار می گیرد.هنگامی که مدیر ارشد با اطلاع رسانی مناسب به کلیه کارکنان، خود را متعهد به اجرای سیستم بداند، کارکنان نیز به مشارکت در روند فعالیت ها ترغیب خواهند شد.

بخش دوم

 ارتباط موثر

هماهنگی در فعالیت ها که با حمایت و راهبری مدیر ارشد صورت می گیرد صرفاً از طریق ارتباطات داخلی موثر تسهیل می گردد. باید بخش های درگیر در فعالیت های کنترل سلامت مواد غذایی شناسایی و ارتباطات لازم برقرار شود. برای مثال: ارتباط موثر بخش بازاریابی و واحد کیفیت مانع از بین رفتن ظاهر مناسب مواد غذایی گیاهی می شود.ارتباطات هم عرض به خصوص میان واحد کیفیت و فروشگاه ضروری است. زیرا به فرآیند طراحی سیستم کمک کرده و به واحد کیفیت این امکان را می دهد تا بدون از دست دادن دیدگاه تجاری، فرآیندها و ابزاری را که برای بازار واقعی مورد نیاز است فراهم سازد.

هماهنگی مناسب

سلامت مواد غذایی یکی از الزامات بی قید و شرط در فروش این محصولات است. در صنایع خرد و کوچک، مدیریت مناسب ایمنی مواد غذایی دایره عملکرد اصلی بخش مدیریت کیفیت است و اجرای مدیریت کارامد که بر ایمنی مواد غذایی تاثیر گذار می باشد به هماهنگی مناسب در صنایع خرد و کوچک نیاز دارد. این هماهنگی خود مستلزم بهره گیری نیروها از مهارت و توانایی فنی در اجرای سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی است.از آنجاییکه مهارت متقاعد کردن و تاثیر گذاری بر سهامداران داخلی و به ویژه مدیریت ارشد یکی از شرایط کارایی سیستم ها می باشد لذا مهارت های رهبری و مدیریتی نیز بسیار حایز اهمیت هستند.مهارت های بازاریابی و برقرار ارتباط موثر نیز نقش به سزایی دارند.علاوه بر موارد فوق، دانش عمیق و شناخت راهبرد شرکت، به دستیابی شرکت در یکپارچه سازی سیاست ایمنی مواد غذایی کمک می نماید.توانایی های بالقوه در منابع انسانی، مدیریت عملیاتی و مالی را نیز می توان از دیگر عوامل نیل به هدف فوق نام برد.همه موارد ذکر شده به کنترل ایمنی مواد غذایی ابعاد مدیریتی صحیح می دهند که در استاندارد ISO 2000 به طور خاص به آن اشاره شده است.در نتیجه، این استاندارد فرصت واقعی را برای صنایع خرد و کوچک فراهم می سازد تا کنترل ایمنی مواد غذایی را حرفه ای تر انجام داده و آن را به دیگر رشته هایی تعمیم دهد که برای کسب موفقیت در جهان کسب و کار امروز حیاتی هستند.

منبع: مجله ISO Focus+ March 2013 مترجم: فاطمه مزینانی ویراستار: کیواندخت پیرمحمدی

pdf استاندارد ISO 22000 در صنايع خرد و كوچكprint استاندارد ISO 22000 در صنايع خرد و كوچك
share save 171 16 استاندارد ISO 22000 در صنايع خرد و كوچك