از مادر تا فرزند
پدرام هنری در اولین سالهای کودکی اش حضور دائم مادر را به خاطر استانداردهای بین المللی از دست داد. سرانجام هنگامی که در مدرسه نیاز به بررسی و تحقیق درباره یک مقاله پژوهشی داشت،به اهمیت استانداردسازی پی برد و با آن سازگاری یافت.
۳ ساله بودم که مادرم، مژده روشن طبری؛ کار خود را به عنوان دبیر کمیته فنی بین المللی ایزو ISO/ TC 217آغاز کرد. این کمیته فنی استانداردهای صنعت لوازم بهداشتی، آرایشی را تدوین می کند. وی در کارش جدی و سختکوش بود و اغلب برای شرکت در جلسات ایزو در خارج از کشور به سر می برد. آن زمان کودک خردسالی بودم و آرزوی حضور مادرم را داشتم، اما برای روزهای متوالی نمی توانستم او را ببینم. اغلب می پرسیدم که کجا رفته و در پاسخ می شنیدم: خارج رفته، برای جلسه ایزو. ایزو و استاندارد از اولین واژگانی بودند که شنیدم و هیچگاه آنها را فراموش نخواهم کرد. به علت وفور سربرگهای فراوان در گوشه کنار خانه، حتی قبل از اینکه وارد مدرسه شوم می توانستم علامت ایزو را از علامت استاندارد ایران تشخیص دهم. درباره آنها می پرسیدم و چیزهایی یاد می گرفتم. به یاد می آورم زمانی را که اعضای خانواده از توضیحات من درباره معنای این علائم شگفت زده شده و تحت تاثیر قرار می گرفتند.
تغییر ناگهانی سرنوشت
در یک سلسله اتفاقات عجیب در سال ۲۰۰۸ هنگامی که ۱۲ سالم بود، مدرسه ما یک کنفرانس علمی را با ایده ای که مادرم ارایه داده بود برگزار کرد. برگزار کنندگان فهرستی از ۲۳ موضوع از قبیل انرژیهای نو،آلودگی محیط زیست، کلوئیدها، ویتامینها،انستیتو پاستور ایران، کاربرد علم در ادارات دولتی و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران را تهیه کردند. من موضوع تحقیقم را بر موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران متمرکز نمودم زیرا علاقه فراوانی به استانداردها داشتم و به دنبال آن بودم تا چیزهای بیشتری درباره آنها بدانم. می خواستم بدانم درباره چه هستند و چه عاملی باعث شده که مادرم با شور و حرارت بسیار، تمام وقت و انرژی خود را صرف آن می کند. پدر و مادرم کمکم کردند تا وب سایت موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران را پیدا کنم و در آن اطلاعات فراوانی درباره تحقیقم پیدا کردم. همچنین پیام روز جهانی استاندارد سال ۲۰۰۷ که توسط رؤسای سه سازمان اصلی بین المللی استانداردسازی یعنی ISO،IEC و ITU صادر شده بود را دیدم که درباره استانداردها و شهروندان بود و مورد علاقه همه.
پیوند نقطه ها
هر چه بیشتر در این تحقیق غوطه ور می شدم، یک جهان کاملاً جدید رو به رویم گشوده می شد، مطالب فراوانی درباره استانداردها، ایزو و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران یاد گرفتم. و در نهایت به اهمیت فراوان آنها برای مادرم و ضرورت آن برای همه پی بردم. این پیام، جنبه های عمده و چشمگیر استانداردسازی را در بر داشت و بسیاری از جملات آن را در کنفرانسی که ارایه دادم به کار بردم. از آنها استفاده کردم تا نشان دهم دنیای عاری از استاندارد خیلی زود متوقف خواهد شد. حمل و نقل و تجارت از حرکت خواهند ایستاد و اینترنت عمل نمی کند. صدها هزار سیستم وابسته به فناوریهای اطلاعات و ارتباطات دچار تزلزل و اشتباه خواهند شد. در مقاله ام خسارات گسترده نبود استانداردها را به تصویر کشیدم، دلایل وجودی آن و نیازهای اساسی به استانداردهای ملی و بین المللی را توضیح دادم. به دانش آموزان و دوستانم نشان موسسه استاندارد کشورم که علامت مشخصه کشور برای محصولات تایید شده است را نشان دادم و آنان را تشویق کردم صرفاٌ محصولات و کالاهای دارای این نشان را خریداری و مصرف نمایند. در پایان مقاله، پیشنهادی را ارایه دادم.
پیشنهاد اولیه
در پایان مقاله پیشنهاد کردم "کمیته دانش آموزی استانداردها" تشکیل گردد تا اهمیت استانداردها و نشان ملی استاندارد اطلاع رسانی شود و دانش آموزان را ترغیب نمائیم برای حفظ سلامت و ایمنی در مدارس استانداردهای خود را تدوین و اجرا نمایند. استدلال من این بود این کمیته، کارشناسان مطلع استاندارد را پرورش خواهد داد که جامعه در آینده به آن شدیداً احتیاج خواهد داشت. در این کنفرانس ۲۸ مقاله و ۳۸ پوستر ارایه شد. مقاله من و تعدادی از همکلاسی هایم جنب و جوشی را میان مسئولان مدرسه که در ترغیب ما پر شور بودند برانگیخت. دبیرستان علامه طباطبایی ششمین دوره کنفرانس علمی دانش آموزی را برگزار نمود. خوشحالم که مسئولین مدرسه ما تاسیس کمیته دانش آموزی استانداردها را تایید نمودند. با توجه به ارتباط استانداردها با خیلی از اصول علمی و نقش اساسی که در زندگی ما ایفا می کنند، آنها موافقت کردند تا اولین کنفرانس استاندارد را در سال ۲۰۱۴ برگزار نمایند. در اینجا از کلیه مسئولین مدرسه و کسانی که در تحقق این رویداد مساعدت کردند تشکر می نمایم. امیدوارم تجربه مدرسه ما توسط سایر مدارس جهان پیگیری شود.
در جستجوی مدرس
اینک ۱۷ سال دارم و آماده حضور در دانشگاه در سال آینده می شوم. می خواهم ایده خود درباره ایجاد همکاری با کارشناسان استاندارد در مدرسه و دانشگاه را با کمک مادرم گسترش دهم. معتقدم دانش آموزان هم تدوین کنندگان استاندارد و هم استفاده کنندگان استانداردها، در آینده هستند. به همین دلیل امروز نیاز به دریافت اطلاعات ارزشمند درباره استانداردها دارند. لیکن به کمک احتیاج خواهم داشت و از دریافت هرگونه نظر و راهنمایی درخصوص موفقیت در اهدافم استقبال خواهم کرد.
منبع: مجله ISOfocus شماره ۱۰۱ مترجم: سعید حسنی ویراستار: کیواندخت پیرمحمدی(isiri.org)
پاسخ دهید
ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید