آیا ایزو 50001 همچنان به وعده های خود پایبند است؟


iec-newsایزو 50001 پس از گذشت پنج سال مورد بازنگری قرار می گیرد. اما با ورود این استاندارد به مرحله بازنگری این سوال مطرح می شود که عملکرد آن در خصوص آینده انرژی پاک چگونه بوده است؟
پیام ویدئویی رئیس جمهور ایالات متحده، باراک اوباما در نشست وزرای انرژی پاک 2016 در سانفرانسیسکو حاوی این مطلب بود که “سال گذشته دنیا به دو رکورد جدید دست یافت – سرمایه گذاری جهانی در حوزه انرژی تجدیدپذیر به بالاترین میزان خود رسید، و برای اولین بار، بیش از نیمی از ظرفیت الکتریکی از منابع پاک تأمین شد.”
پس از این خبر خوش، رئیس جمهور ایالات متحده توجه همگان را به مسأله افزایش گرمای جهان جلب کرد که به همین دلیل، سال گذشته، ایالات متحده، چین و 18کشور دیگر اعلام کردند که در پنج سال آینده، انجام پژوهش برای دستیابی به انرژی پاک را دو برابر خواهند کرد. ایالات متحده و چین بزرگترین تولیدکنندگان گازهای گلخانه ای در دنیا هستند.
مزایای استاندارد ایزو 50001 دو جنبه دارد. از یک سو به ما کمک می کند تا نشر گاز دی اکسید کربن را به طرز چشمگیری کاهش دهیم. این میزان کاهش معادل حذف 215 میلیون خودرو از جاده ها تا سال 2030 است. از سوی دیگر، پذیرش این استاندارد سبب 600 میلیارد دلار آمریکا صرفه جویی در همین مدت زمان می شود.
بنابراین، جای شگفتی نیست که بسیاری از کشورها استاندارد ایزو 50001 را ابزاری استراتژیک برای دستیابی به آینده ای پایدار می دانند.

بخش دوم
بی شک این استاندارد از حمایت و پشتیبانی برخوردار است اما آیا پس از گذشت پنج سال هنوز بر سر مواضع خود باقی مانده است؟ اجازه دهید بیش از هر چیز ببینیم که این استاندارد چه چیز است و مهمتر از آن چه چیز نیست. زمانی که کار تدوین این استاندارد آغاز شد، مدیریت انرژی دیگر مفهومی انقلابی نبود. دنیا به این حقیقت رسیده بود که “بله، ما نیازمند انرژی هستیم”، اما تغییرات جوی و منابع محدود سوخت های فسیلی، پایداری را به عاملی کلیدی در این میان تبدیل کرد.
در آن زمان بسیاری از کشورها برای خود استانداردهایی در حوزه مدیریت انرژی تدوین کرده بودند و بنابراین نیاز به داشتن یه استاندارد واحد بین المللی در این حوزه به شدت احساس می شد. ایزو 50001 به شرکت ها امکان می دهد تا بهره وری انرژی را با عملیات روزانه خود تلفیق کنند. به گفته رونالد ریسر، رئیس کمیته فنی ISO/TC 242 شرکت ها نمی توانند قیمت، سیاست دولت ها یا اقتصاد جهانی را کنترل کنند اما می توانند روش مدیریت انرژی خود را بهبود ببخشند. مزایای آن روشن است: استفاده بهتر از منابع و دارایی ها و هزینه و مصرف کمتر. در کنار آن، دستیابی به دنیایی پایدارتر. پس تمام ما برنده هستیم.
ارقام حاکی از این هستند که کامینز، یک شرکت تولید کننده برق، با کمک این استاندارد، موفق به صرفه جویی بیش از 3 میلیون دلار در سال شده است و شرکت صنایع شیمیایی ال.جی، میزان مصرف انرژی خود را تا 10% و هزینه خود را 9 میلیون دلار کاهش داده است.
سوال دیگری که به هنگام بازنگری این استاندارد مطرح می شود این است که این مدرک چه کمکی به کشورهای در حال توسعه می کند. برای شرکت هایی که صرفه جویی در مصرف انرژی را گامی برای کاهش هزینه می دانند، ایزو 50001 می تواند آن ها را به مرحله بعد هدایت کند. اما برای آن دسته از شرکت هایی که هنوز این گام بلند را برنداشته اند، این استاندار می تواند چشم های آن را به سوی پدیده ای نو بگشاید.
منبع: ایزو
مترجم: مریم صالحی