آیا از سلامت غذایی که می خورید اطمینان دارید؟
صنعت جهانی غذا هیچگاه به این اندازه با چالش روبرو نبوده است. از لبنیات رنگ شده گرفته تا گوشت آلوده، هر روز موارد بیشماری سر بر می آورند که اعتماد مصرف کننده را بیش از پیش از بین می برند و شرکت های بزرگ دنیا نیز در تلاش هستند تا آبروی از دست رفته خود بازیابند. بنابراین، غذایی که مصرف می کنید تا چه اندازه قابل اعتماد است؟
سلامت غذا چیزی است که باید برای مصرف کننده تضمین شده باشد. زمانی که در یک سوپرمارکت، غذا و نوشیدنی مورد نظر خود را انتخاب می کنیم، بیشتر ما اعتماد داریم – و انتظار داریم – که محتویات بسته های مواد غذایی با اطلاعاتی که روی بسته نوشته شده است، مطابقت داشته باشد. ما به ندرت درباره منشأ مواد غذایی سوال می کنیم، اما آیا تمام آنچه می خوریم و می نوشیم، همان چیزی است که ما فکر می کنیم؟
رسوایی گوشت اسب، اعتماد مصرف کنندگان را به شدت خدشه دار کرد و توجه همگان را به خطوط تولید مواد غذایی و جرائم در این حوزه جلب کرد. این مسأله سراسر اروپا را درگیر کرد. از گوشت های آماده تا بیف برگرها آلوده به گوشت اسب و خوک بود. این رسوایی در پی آزمایش هایی که سازمان غذای ایرلند انجام داد پدید آمد. پیش از آن چنین آزمایشی هیچگاه صورت نگرفته بود چرا که هیچکس انتظار نداشت بیف برگر آلوده به گوشت اسب یا خوک باشد. به دنبال آن انگلستان اقدام به تشکیل واحد ملی جرائم غذایی نمود که نه تنها با نیروی پلیس این کشور بلکه با پلیس اروپا و شبکه تقلب غذایی که کلیه مسئولین ایمنی مواد غذایی در اروپا را به یکدیگر متصل می سازد، همکاری می کند.
بخش دوم
تقلب در مواد غذایی سال هاست که رخ می دهد و تبعات بسیار گسترده ای دارد. افزودن ناخالصی به مواد غذایی، اتفاقی است که متأسفانه در همه جا رخ می دهد و روغن زیتون و پنیر پارمزانی که مصرف می کنید، ممکن است صد در صد خالص نباشد اما تقلب، مانند روغن خوراکی مسموم که جان صدها نفر در اسپانیا را گرفت یا وجود ماده شیمیایی ملامین در شیرخشک چینی که به مرگ و میر و بیماری هزاران نوزاد منجر شد، مقوله دیگری است.
پیچیده شدن چرخه زنجیره مواد غذایی در سال های گذشته، احتمال تقلب در این صنعت را افزایش داده است. برای مثال، یک تکه ماهی کاد، پیش از آن که در بشقاب شما قرار گیرد، ممکن است ۱۰ هزار مایل را طی کرده باشد. در دریای برینگ صید می شود، در کارخانه ای در شرق چین بسته بندی و منجمد می شود، و با کشتی به اروپا یا ایالات متحده حمل می شود و در نهایت سر میز شام یک فرد در موسکو قرار می گیرد.
با افزایش جمعیت و پیچیده تر شدن جهان، نیاز فوری به تدوین استاندارد در این حوزه در سطح بین المللی به وضوح دیده می شود. برای آن که مواد غذایی کفاف این جمعیت رو به افزایش را بدهد، حوزه سلامت، ایمنی و کنترل کیفیت نادیده گرفته شد که این امر به نوبه خود فشار بیشتری را بر دولت و قانونگذاران وارد کرد. بنابراین درسی که پس از سال ۲۰۱۳ آموخته شد و اقداماتی که برای بازگرداندن اعتماد از دست رفته انجام شد، چه بود؟
شرکت های بازرسی نقش بسیار حساسی در تضمین ایمنی سیستم های غذایی دارند. گواهی FSSC 22000 سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی به شرکت ها کمک می کند تا غذای سالم تولید کرده و اعتماد مشتریان را به دست آورند.